dinsdag 5 september 2017

DIY: Bedombouw van steigerhout

Hoe maak je een bedombouw van steigerhout? Dat ga ik je in deze blog laten zien. Het is niet moeilijk. Ik was zelf ook geen klusser! Dus als ik het kan, dan kan jij het ook. Ik geef je een lijstje met benodigdheden en een eenvoudig stappenplan om je eigen bedombouw te maken. Ook geef ik je een aantal tips, die ik zelf graag van te voren had willen weten! :) 


steigerhouten bedombouw steigerhout bed DIY maken klussen karwei

Als je deze blog leest, dan wil je waarschijnlijk graag een bedombouw maken van steigerhout. Ik snap dat! Het is een geweldige manier om een saai bed om te toveren in een echte eyecatcher. Het steigerhout geeft je slaapkamer bovendien karakter. Het staat stoer en sfeervol. Ik ben er zelf heel erg blij mee! :) 

Wat heb je nodig?
- 8x steigerhouten planken ( Gebruikt steigerhout 30x195mm, 250cm lang )
- 8x verbindingsplaten 20cm lang ( mag iets afwijken, niet te veel )
- 8x verbindingsplaten hoek / hoekprofielen ongeveer 30cm totaal
- 100x schroefjes 1,8cm ( Je kan er maar genoeg hebben! Ik moest 2x terug naar de bouwmarkt, omdat ik te kort kwam )

Tools
- Schroefmachine / schroevendraaier ( Ik heb een accuboormachine gebruikt )
- Elektrische zaag
- Schuurmachine of schuurpapier

Ik heb zelf gekozen voor gebruikt steigerhout, omdat ik het mooi vind als het hout er een beetje 'geleefd' uitziet. Je kan natuurlijk ook kiezen voor nieuw steigerhout. Het is net wat je mooi vind! :)

steigerhouten bedombouw steigerhout bed DIY maken klussen karwei

Stappenplan
Ik ga je in 6 simpele stappen laten zien hoe je zelf een bedombouw kunt maken.

Stap 1 Opmeten
Dit is een belangrijke stap. Je meet de lange zijden en de korte zijden van je bed op. Vervolgens tel je daar 6cm bovenop, want hout werkt en daar wil je niet bij stap 6 achterkomen, ..zoals ik deed. :'( Het bed kon dus niet in elkaar, waardoor ik alles opnieuw kon doen. Okay, ik kan er nu om lachen, maar ik kon er toen wel om janken. X)
Voorbeeld: in mijn geval is mijn bed 200cm bij 160cm. Als je daar 6cm bij optelt, dan kom je uit op 206cm bij 166cm. 

Belangrijk: Mijn bed is 50cm hoog. Het is belangrijk dat je zo'n 10cm matras overhoudt, zodat je, je bed nog op kunt maken. Daarom waren de planken van 19,5cm breed perfect voor mijn bedombouw. Ik heb 2 planken van 19,5 cm op elkaar. Dat is samen 39cm hoog en dus hield ik zo'n 11cm over voor mijn matras. Meet dit goed na bij je eigen bed, want elk bed is anders.

Stap 2 Shoppen
Haal alle benodigdheden bij de bouwmarkt. Tip: Ik heb alles gehaald bij Karwei en daar kan je de houten planken gratis op maat laten zagen. Echt top!

Stap 3 Schoonmaken 
Als je net als ik bent gevallen voor gebruikt steigerhout, dan zul je het waarschijnlijk ook schoon moeten maken. De planken die ik had gehaald zaten onder het zand en ik heb er heel wat emmers water en allesreiniger overheen gegooid om ze schoon te krijgen. Daarna goed laten drogen.

Stap 4 Schuren
In deze stap ga je de planken schuren. Het is belangrijk dat je dit grondig doet, want je wilt s'morgens niet je benen over de rand van je bed gooien en meteen 10 splinters in je achterwerk hebben. Dat lijkt me niet het beste begin van je dag! :P Dus goed schuren! Ik heb het zelf met de hand gedaan, omdat mijn schuurmachine was overleden. Dat was even een werkje, maar het is te doen. Na het schuren, maak je de planken weer even schoon en laat je ze drogen.


steigerhouten bedombouw steigerhout bed DIY maken klussen karwei

Stap 5 planken verbinden
Jaaaa, nu wordt het leuk! :) We gaan de planken aan elkaar vastmaken met de verbindingsplaatjes, zoals je hierboven kunt zien. Je legt twee planken ( van hetzelfde formaat ) naast elkaar op de grond. Let op: De mooiste kant van de plank wil je aan de buitenkant. Leg de plank met de minst mooie kant ( denk vlekken, barsten etc. ) naar boven. Dit doe je bij allebei de planken. Dan leg je ze zo dicht en recht mogelijk naast elkaar en vervolgens leg je er twee verbindingsplaatjes los op. Je verdeeld deze op eigen inzicht ;) over de planken. Dan pak je, je schroefmachine en schroef je de verbindingsplaatjes op de planken.

Dit herhaal je drie keer ( voor alle kanten van je bed ). Je hebt dan dus 4 stukken. Het is normaal dat de planken scheef zijn en je hier en daar wat kieren tussen het hout ziet lopen. Dat is de charme van steigerhout. Een beetje scheef hoort erbij! :) 
We gaan naar de laatste stap!


steigerhouten bedombouw steigerhout bed DIY maken klussen karwei

steigerhouten bedombouw steigerhout bed DIY maken klussen karwei

Stap 6 Bevestigen van de hoekprofielen
De laatste stap is het bevestigen van de hoekprofielen. Tot nu toe kon je alle stappen alleen uitvoeren, maar voor deze stap heb je echt even een extra paar handen nodig. De één houdt de planken stevig tegen elkaar aan gedrukt en de ander schroeft de profielen vast. Ook nu zul je weer zien dat je hier en daar toch wat speling houdt tussen de planken. Soms helpt het om de planken om te draaien, maar 100% recht wordt het niet. Houdt dat in gedachten.

Tip: Als je twee hoekprofielen hebt bevestigd, leg dan even je matras in het frame om te zien of de planken erg lang zijn ten opzichte van het matras. Als dat het geval is, dan kun je er zelf nog iets afzagen. Dan hoef je alleen die twee hoekprofielen los te maken en niet het hele bedframe uit elkaar te halen. Dat scheelt toch weer iets. Let op: Zaag er niet te veel af! Beter iets te ruim, dan te klein, want dan kun je opnieuw beginnen. 

Als je de hoekprofielen hebt bevestigd, dan kun je, je boxspring en matras erin leggen en je bed opmaken. Yayy, je bent klaar! Veel plezier van je nieuwe bed! :D


steigerhouten bedombouw steigerhout bed DIY maken klussen karwei

Ik hoop dat ik je met deze blog de handvatten heb kunnen geven om zelf een steigerhouten bedombouw te maken. Mocht je nog vragen hebben, dan mag je me altijd een berichtje sturen. Ik help je graag. Bedankt voor het lezen en veel klusplezier! 


1 opmerking:

  1. Ontzettend leuk, we hebben net ons bed gepimpt (zie blogbericht op mijn weblog), maar ik onthoud dit zeker! Fijne dag!

    Lieve-Groetjes,
    Verie

    BeantwoordenVerwijderen